Διαπραγματεύσεις για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
Η διαδικασία της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου που οργάνωσε η ελληνική κοινότητα του London School of Economics στο Λονδίνο. Στην εκδήλωση μίλησε επίσης η γνωστή συγγραφέας Βικτώρια Χίσλοπ, η οποία επεσήμανε ότι υπάρχουν προοπτικές για τη διαδικασία αυτή. Η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι πιο προχωρημένες από ποτέ».
Η ίδια πρόσθεσε ότι η ανοικοδόμηση του Βρετανικού Μουσείου δημιουργεί μια ιδανική συγκυρία για να ξαναβρούν τα Γλυπτά τη θέση τους, δηλαδή στην Αθήνα, τον τόπο προέλευσής τους. Είναι μια ευκαιρία να εξεταστεί πιο σοβαρά η επιστροφή τους, εν μέσω των θετικών εξελίξεων.
Νομικές Πτυχές της Επανένωσης
Ένας από τους βασικούς ομιλητές, ο Μαρκ Στήβενς, δικηγόρος με εξειδίκευση σε υποθέσεις που αφορούν την τέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά, δήλωσε κατηγορηματικά: «Τα γλυπτά είναι προϊόν κλοπής». Από νομική άποψη, είναι ξεκάθαρο ότι τα Γλυπτά εκλάπησαν κατά την περίοδο που διακυβερνούσε ο Λόρδος Έλγιν. Ποτέ δεν του ανήκαν, ποτέ δεν τα αγόρασε ή ποτέ δεν του πουλήθηκαν γεγονός καταγεγραμμένο σύμφωνα με τη νομοθεσία πολλών κρατών. «Εάν έχεις κλέψει κάτι, ποτέ δεν αποκτάς τίτλο ιδιοκτησίας σε αυτό», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι ο αρχικός ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την επιστροφή του.
Δημόσια Υποστήριξη για την Επανένωση
Η Βικτώρια Χίσλοπ επεσήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί το σύνολο των Γλυπτών. «Μιλάμε για ένα έργο τέχνης που είναι αποσπασματικό και πρέπει να είναι ολόκληρο», είπε, επισημαίνοντας την υποστήριξη που αναγνωρίζει από τον Κιρ Στάρμερ και άλλες προσωπικότητες. Αυτή η στήριξη ενισχύει τις ελπίδες για την επιστροφή των Γλυπτών.
Στο εκέινο των διαπραγματεύσεων, προτάθηκε από τον διευθυντή του Βρετανικού Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας η δημιουργία τρισδιάστατων αναπαραστάσεων των γλυπτών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Ρότζερ Μίτσελ, διευθυντής του ινστιτούτου, δήλωσε ότι διατηρώντας ακριβή αντίγραφα των Γλυπτών, το Βρετανικό Μουσείο θα συνεχίσει το ρόλο του, ενώ τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην πολιτιστική και ιστορική τους θέση, αποκαθιστώντας έτσι την αξία τους.
Το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει ανοικτό και είναι από τα σημαντικότερα παγκόσμια θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Προσωπικότητες, θεσμοί και οργανισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο πιέζουν για την άμεση επίλυσή του, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου
Ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, επισκεφθείτε το ertnews.gr.
Για όλες τις ειδήσεις μας, μπορείτε να ακολουθήσετε μας στα κοινωνικά δίκτυα: κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook, ακολουθήστε μας στο Twitter, εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Youtube και γίνετε μέλος στο κανάλι μας στο Viber.
Προσοχή! Η αναδημοσίευση πληροφοριών από το παραπάνω άρθρο επιτρέπεται (όχι αυτολεξεί) μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο που γίνεται η αναφορά και στο τέλος του άρθρου, καθώς και η ύπαρξη ενεργού συνδέσμου σε ένα από τα δύο σημεία.