www.agiosdimitriostv.gr
Aekleoforos
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το man to man του Αλμέιδα ήταν η βάση για την επικράτηση της ΑΕΚ

Κοινοποίηση

Στη λήξη του ντέρμπι αρκετοί ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού εκφράζονταν για το παιχνίδι μεταφέροντας την εντύπωση ότι “η ΑΕΚ επικράτησε στις μονομαχίες”. Αυτό ακούσαμε άλλωστε και από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στις πρώτες στιγμές μετά από την ολοκλήρωση του ντέρμπι και αυτή η εντύπωση επικράτησε ως αρχική στα σχόλια που μοιράζονταν όσοι παρακολούθησαν το παιχνίδι. Συμβαίνει ο άνθρωπος να μην κρατά περισσότερο από το 20% των πληροφοριών που δέχεται κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού παιχνιδιού. Συμβαίνει συχνά να τείνει προς ένα συμπέρασμα οδηγούμενος από μια εντύπωση.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Wyscout, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός επικράτησαν στον ίδιο αριθμό μονομαχιών. “Κέρδισαν” από 110 μονομαχίες. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε περισσότερες επιθετικές μονομαχίες (40) από την ΑΕΚ (29) και μάλιστα με μεγαλύτερο ποσοστό (47%-37%) αποτελεσματικότητας. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε περισσότερες αμυντικές μονομαχίες (49) από την ΑΕΚ (45) και με υψηλότερο ποσοστό αποτελεσματικότητας (62,8%-52,9%). Άρα τι κράτησε το ανθρώπινο μάτι; Πιθανόν, στο κομμάτι των μονομαχιών, το γεγονός ότι η ΑΕΚ κέρδισε περισσότερες (56-50) μονομαχίες στο πρώτο ημίχρονο και ότι είχε περισσότερες κερδισμένες επιθετικές μονομαχίες συγκριτικά με τον Παναθηναϊκό σε αυτό το διάστημα.

Την μεγαλύτερη διαφορά στα στοιχεία απόδοσης των δύο ομάδων στο ντέρμπι της Λεωφόρου ο παρατηρητής την εντοπίζει στο τέμπο κατά την διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Η ΑΕΚ άλλαζε κατά μέσο όρο 3 πάσες παραπάνω ανά “καθαρό” λεπτό κατοχής της μπάλας, σε ένα διάστημα παιχνιδιού που εκείνη πίεζε ψηλότερα και αποτελεσματικότερα τον αντίπαλό της. Με άλλα λόγια, όλοι οι δείκτες που ορίζουν την “ενέργεια”, στην οποία επίσης αναφέρθηκαν οι προπονητές και των δύο ομάδων έδειχναν υπεροχή της ΑΕΚ. Και αυτό είναι το ένα μέρος της εξήγησης για την διαφορά στην απόδοση.

Το άλλο μέρος της εξήγησης είναι σχετικό με την τακτική. Αυτό που συνέβαινε στο πρώτο ημίχρονο του ντέρμπι μου θύμισε έντονα την έκθεση της τεχνικής επιτροπής της UEFA για την εξήγηση της κατάκτησης του Euro 2004 από την Ελλάδα. Τι έλεγε η αναφορά; “Ο Ρεχάγκελ έπιασε τους αντίπαλους προπονητές απροετοίμαστους να αντιμετωπίσουν μια man to man άμυνα. Επειδή αυτός ο τρόπος άμυνας θεωρείται παρωχημένος, φαίνεται ότι οι προπονητές έχουν πάψει να εκπαιδεύουν τους ποδοσφαιριστές τους σχετικά με τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν για να νικήσουν μια τέτοια άμυνα. Η μέθοδος του Ρεχάγκελ έμοιαζε αναχρονιστική, αλλά δεν ήταν, αποδείχθηκε πρωτοποριακή”, έγραφε μέσες άκρες η αναφορά. Αυτό είναι που συνέβη και στην Λεωφόρο.

Ο Παναθηναϊκός την είχε ξαναδεί την ΑΕΚ να κάνει man to man άμυνα στο αντίπαλο μισό. Την είχε δει σε στιγμές να κάνει άμυνα προσανατολισμένη στο άτομο και στο δικό της μισό, αλλά όχι σε ολόκληρο ημίχρονο. Και το βράδυ της Δευτέρας που την είδε να παίζει man to man και τους δέκα ποδοσφαιριστές του, ο Παναθηναϊκός εκνευρίστηκε, επειδή δεν ήταν προετοιμασμένος να το αντιμετωπίσει – ή τουλάχιστον τέτοια εντύπωση δημιουργούσε η συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών του στο τερέν. Ίσως επειδή δεν βρήκε τρόπο να παίξει πιο άμεσο ποδόσφαιρο, χάνοντας τον Μάγκνουσον και εναποθέτοντας αυτό το πρότυπο ανάπτυξης μόνο στα πόδια του Μπρινιόλι.

Σε σχέση με την στρατηγική, ο Αλμέιδα δικαιώθηκε, από την εικόνα, για την επιλογή του να παίξει “στα κόκκινα” στο πρώτο ημίχρονο, δεδομένου ότι η ομάδα του κράτησε περισσότερο την μπάλα και δημιούργησε μεγαλύτερο αριθμό οργανωμένων επιθέσεων (6-15) και μεγαλύτερο αριθμό τελικών προσπαθειών (4-7). Το αποτέλεσμα δεν του έδινε την νίκη, αλλά η ΑΕΚ ήταν έτοιμη να την ψάξει με την στρατηγική της. Όταν κουράστηκε ο Λιβάι Γκαρσία από τις ατέλειωτες μονομαχίες που έδινε με τους αμυντικούς του Παναθηναϊκού, ο Αλμέιδα τον έβαζε να χαμηλώνει στο τερέν για να τραβάει αντιπάλους και να δημιουργεί χώρους για να κινηθούν οι συμπαίκτες του. Και αυτή είναι η ιστορία της επίτευξης του γκολ από τον Πινέδα, χάρη στην κίνηση του Τσούμπερ στην πλάτη του Λιβάι Γκαρσία, την πάσα του Πισάρο και τις κινήσεις των Πινέδα – Ελίασον στην μεγάλη περιοχή του Παναθηναϊκού.

Το γυμνό μάτι έδειχνε την ΑΕΚ καλύτερη. Η ανάλυση της απόδοσης τον κάνει πιο συγκεκριμένο αυτόν τον χαρακτηρισμό. Με άλλα πρόσωπα, με υπηρεσιακή αμυντική γραμμή, η ΑΕΚ δείχνει ότι ωριμάζει τόσο που να μπορεί να κάνει ένα τόσο απαιτητικό παιχνίδι όσο ήταν η man to man άμυνα με εναλλαγές θέσεων και άμεσες μεταβάσεις στην φάση της επίθεσης. Η ΑΕΚ ήξερε πώς να παίξει όσο είχε και έβγαζε πολλή ενέργεια, κι ήξερε τι να κάνει και όταν χαμήλωσε στο τερέν προκειμένου να ανασάνει για να διαχειριστεί τις δυνάμεις της.

Ανάμεσα σε δύο πολύ καλά δουλεμένες ομάδες νικήτρια αναδείχθηκε αυτή που αμύνθηκε αποτελεσματικότερα, χάρη στην ιδέα του Αλμέιδα για το man to man σε όλο το γήπεδο, και επιτέθηκε καλύτερα, με περισσότερες (18-25) οργανωμένες επιθέσεις και με υψηλότερο ποσοστό ολοκλήρωσης των επιθέσεων (16,6% – 40%). Το σχέδιο της ΑΕΚ βοήθησε τους ποδοσφαιριστές να είναι καλύτεροι, ή πιο σωστά τους βοήθησε περισσότερο από όσο βοηθήθηκαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού για να βρουν λύσεις και να κάνουν μεγάλες κατοχές της μπάλας ώστε να ηρεμήσουν και να ακολουθήσουν την πεπατημένη τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Δημοπρασία για την «Εκποίηση σκελετών στεφανιών του Δημοτικού Κοιμητηρίου»

omada dktio

«Τουρισμός για όλους»: Κριτήρια και προϋποθέσεις για τους δικαιούχους

omada dktio

Δολοφονία Μιχάλη Κατσουρή: Συμπληρωματικές απολογίες των Κροατών χούλιγκαν

diktio diktio