Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, μέσω του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας, συμμετέχει στην υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος: «Το ελληνικό σύστημα φροντίδας ηλικιωμένων αντιμέτωπο με τη δημογραφική γήρανση: οι προκλήσεις της συμπεριληπτικότητας και της ισότητας των φύλων» (GELDER IN) το οποίο συντονίζει το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου.
Το ερευνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τη διεξαγωγή πρωτογενούς έρευνας πεδίου σε ηλικιωμένους μη αυτοεξυπηρετούμενους κατοίκους του Δήμου Αγίου Δημητρίου, στις φροντίστριες-ές τους και στους εργαζόμενους των υπηρεσιών φροντίδας του Δήμου. Η έρευνα πεδίου αποσκοπεί στο να εντοπίσει τις ανάγκες φροντίδας των ηλικιωμένων και των μελών του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος και να εκτιμήσει και να προσδιορίσει τον βαθμό και τους τρόπους κάλυψης τους.
Η επίσημη συνεργασία του Εργαστηρίου με τον Δήμο ξεκίνησε την Παρασκευή 12 Ιουλίου στις 12:30, με την επίσκεψη της Επιστημονικά Υπεύθυνης του προγράμματος Καθηγήτριας Μαρίας Καραμεσίνη και του μέλους της ερευνητικής ομάδας του Παντείου Πανεπιστημίου κας Βούλας Τουρή στα γραφεία της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Αθανάσιο Μπαμπάνα, την προϊσταμένη του Τμήματος κα Ματίνα Ταβουλαρέα, την Υπεύθυνη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» κα Ιωάννα Ζουρνά και την Υπεύθυνη του Γραφείου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων κα Ειρήνη Καραμανώλη.
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στο πως θα συνεισφέρουν οι υπηρεσίες του Δήμου στην επιλογή του δείγματος της έρευνας από τους πληθυσμούς στόχους της έρευνας, που είναι οι ηλικιωμένοι/ες ηλικίας 75+ που κατοικούν στο Δήμο και οι φροντίστριες-ές τους, και στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ερευνητών/τριων στα άτομα του δείγματος.
Όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες στη συνάντηση εργασίας εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον συμμετοχής στην έρευνα και ότι τα αποτελέσματα της θα αναδείξουν και θα βοηθήσουν το έργο των υπηρεσιών και θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών της τοπικής κοινωνίας.
* Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU (Φορέας Υλοποίησης: ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.).