Έκλεισε το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίαςγια το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια στη Βουλή. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί με διευρυμένη πλειοψηφία, καθώς πλην του κυβερνώντος κόμματος το στηρίζουν και τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς η Ελλάδα από το βράδυ, θα γίνει η 16η χώρα της ΕΕ και η πρώτη ορθόδοξη, στην οποία αναγνωρίζεται η ισότητα στο πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία.
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ για να εξηγήσει ότι το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στις αρχές της και υποστήριξε ότι ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου. Η συζήτηση ήταν επεισοδιακή, με ιδιαίτερα αιχμηρές αναφορές.
Το νομοσχέδιο επιδιώκει να ενώσει και όχι να διχάσει διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός
Το νομοσχέδιο επιδιώκει να ενώσει και όχι να διχάσει διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται η συντήρηση με την οπισθοδρόμηση.
Όπως είπε «το νομοσχέδιο αυτό έχει την επιδίωξη να ενώσει και όχι να διχάσει. Νομίζω ότι οι πιο πολλοί πολίτες σε αυτήν την λογική εντάσσονται μακριά από εντάσεις που καταλήγουν γραφικές[…] Ζυγίζεται τελικά η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη της[…] για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς την Εκκλησία, τονίζοντας ότι το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης θολώνει από διακινούμενους μύθους: «”Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ”. Ή, για να το πω λαϊκά: ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες περιπτώσεις, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές, για την επιλογή της αποτέφρωσης πιο πρόσφατα».
Επικαλούμενος την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ ο πρωθυπουργός θύμισε ότι σε αυτή αναφέρεται πως όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα.
Ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του ενόψει της ψηφοφορίας του έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας την Τετάρτη στην Πολιτική Γραμματεία τόνισε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όποιον απέχει ή καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
«Η αποχή είναι για τους Βορίδηδες αυτού του τόπου. Μας χωρίζει ηθική και αξιακή άβυσσος από αυτούς. Σας καλώ σήμερα στη Βουλή να πείτε ένα δυνατό “ναι” περηφάνιας, αξιοπρέπειας, συμπερίληψης. Αν όχι ο ΣΥΡΙΖΑ των δικαιωμάτων, τότε ποιος; Αν όχι εμείς οι προοδευτικοί άνθρωποι αυτού του τόπου, τότε ποιοι;» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ατελές» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης. Ο κ. Φάμελλος έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό όπως το «αν η ΝΔ έχει την επάρκεια να περάσει μόνη της αυτό το νομοσχέδιο; Η ιστορία θα γράψει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε την επάρκεια να προχωρήσει μία μεταρρύθμιση και χρειάστηκε ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.»
Το γάντι σήκωσε ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας πυρά τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους.
Συγεκριμένα ανέφερε ότι «αποκρύψετε την πραγματική αλήθεια γιατί δεν προχωρήσατε στη νομοθέτηση της ισότητας στον πολιτικό γάμο. Και η αλήθεια κύριε Φάμελλε είναι πολύ απλή. Έχει όνομα: Πάνος Καμμένος».
Νίκος Ανδρουλάκης: «Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως μεταρρυθμιστής μιας μεταρρύθμισης που δεν στηρίζει το ίδιο του κόμμα»
Το εσωτερικό της πρόβλημά να μην το μεταβιβάζει στο ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για μια θετική μεταρρύθμιση που αφορά στα ίσα δικαιώματα: « για το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτους δικαίου είναι ζητήματα ταυτοτικά, αξιακά. Πιστεύουμε βαθιά ότι ζητήματα που αφορούν την πατρίδα μας ή τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται από μια κοντόφθαλμη λογική, μια κοντόφθαλμη οπτική, μια λογική πολιτικού κόστους».
Δ. Κουτσούμπας – Ν/σ για ομόφυλα ζευγάρια: Η κυβέρνηση έρχεται σε σύγκρουση με τη γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών
Γιατί δεν συμφωνεί το ΚΚΕ με την προωθούμενη μεταρρύθμιση εξήγησε ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, απορρίπτοντας τα περί ομοφοβίας, ενώ υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο.
«Η αποψή μας δεν έχει να κάνει με ομοφοβία ή τρανσφοβία, η στήριξη των απροστάτευτων παιδιών είναι πολύ ευαίσθητος τομέας και δεν μπορεί να αφήνεται στα κάθε στα χέρια των κάθε είδους ιδιωτών» είπε ο κ. Κουτσούμπας ενώ ο Άκης Σκέρτσος τόνισε «είδαμε σήμερα μια σκέψη η οποία είναι ολοκληρωτική, απολιθωμένη και μονολιθική. Θα ήθελα να ακούσω μια καταδίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Κούβα».
«Θέλει να απολογηθεί στους βουλευτές του κόμματός του. Θέλει να απολογηθεί στο εκλογικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας που δεν έχουν καμία ομοφοβία, καμία τρανσφοβία, όπως δεν έχει και το ΚΚΕ» σχολίασε ο κ. Κουτσούμπας.
Νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: Αντιπαραθέσεις κατά τη συζήτηση στη Βουλή – Κόντρα Σκέρτσου – Κουτσούμπα
Την άποψη ότι «η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά και εμείς ασχολούμαστε με τον γάμο των ομοφυλοφίλων», εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στην Βουλή. «Ασχολούμαστε για 500 ομοφυλόφιλα ζευγάρια για το εάν πρέπει να υιοθετούν ή όχι. Άρα έχουμε κάνει ένα λάθος. Κοιτάτε το έλασσον και όχι το μείζον» ανέφερε.
Υπέρ του νομοσχεδίου η Νέα Αριστερά. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν στο ζύγι, Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν τη δική τους αυταξία» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Υψηλοί τόνοι από Σπαρτιάτες και Νίκη.
Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας είπε ότι «αυτό το νοσηρό νομοσχέδιο εάν περάσει θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως αλλά και της διαστροφής».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός τόνισε «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εισήγαγε για ψήφιση στην Ολομέλεια ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο».
Ψηφίζουμε «ναι» χωρίς αστερίσκους τόνισε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Η Πλεύση Ελευθερίας, η μικρή μας αυτή κοινοβουλευτική ομάδα, δεν έχει καμία αμφιβολία, καμία διαρροή, κανέναν δισταγμό να ψηφίσει το νομοσχέδιο» τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.
«Χαρτογράφηση» των βουλευτών που διαφωνούν
Σύμφωνα με την δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Εμμανουέλα Αργείτη, είναι δεδομένο ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί.
Θα έχει μια ευρεία πλειοψηφία που αναμένεται να είναι μέχρι και 180 θετικές ψήφοι. Θα μπορούσε να είναι ευρύτερη.
ωστόσο επειδή υπάρχουν διαφοροποιήσεις των βουλευτών τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και κυρίως μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
Αντ. Σαμαράς: «Θεμελιώδης ανατροπή του οικογενειακού δικαίου το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια»
Από τη Νέα Δημοκρατία αναμένεται να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο μέχρι 110 βουλευτές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και πάντα με επιφύλαξη γιατί σε τέτοιες ψηφοφορίες μπορεί όλα να αλλάξουν και να επικρατήσει και μια άλλη τάση υποστήριξης του νομοσχεδίου και συσπείρωσης των γαλάζιων βουλευτών, φαίνεται ότι προς την καταψήφιση προσανατολίζονται 20 έως 23 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ την αποχή επιλέγουν 28 με 30 βουλευτές.
Τα πράγματα είναι πιο ρευστά στο ΠΑΣΟΚ και εκεί εντοπίζονται οι τελευταίες δυσκολίες. Από τους 32 βουλευτές αναμένεται 18 έως 20 να το υπερψηφίσουν, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσουν 12 έως 14, με πιθανότερο τη διαφωνία τους να την εκφράζουν με αποχή.
Π. Πολάκης: Κυριάκο Μητσοτάκη μη με ψάχνεις – Έχω δουλειά σοβαρότατη που σώζει ζωές
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Παύλος Πολάκης είναι όχι μόνο εκτός Βουλής, αλλά και εκτός Αθηνών. Βρίσκεται στην Κρήτη, οπότε πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αποχή από πλευράς του στην ψηφοφορία. Ερωτηματικό παραμένει και η στάση της Νίνα Κασιμάτη που σε λίγο θα τοποθετηθεί στη Βουλή.
Έντεκα οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς που στηρίζει το νομοσχέδιο, ωστόσο, πρέπει να θεωρούνται θετικές, δεδομένες ψήφοι οι 9 καθώς πιθανότατα οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές θα απέχουν και δεν θα υπερψηφίσουν. Αντίθετα, από την πλευρά της Πλεύσης Ελευθερίας θα είναι σύσσωμη η υποστήριξη.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Εμμανουέλα Αργείτη, Λάμπρος Παναγιώτου
Πήγη:www.ertnews.gr