Ανάκτηση σορού Ταϊλανδού ομήρου από τον ισραηλινό στρατό
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκτηση της σορού του Ταϊλανδού ομήρου, Ναταπόγκ Πίντα, ο οποίος κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του ισραηλινού εδάφους στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ίσραελ Κατς, επιβεβαίωσε την είδηση αυτή σε δηλώσεις του.
“Μετά από μία ειδική επιχείρηση του Τσαχάλ (ισραηλινός στρατός) και της Σιν Μπετ (ισραηλινή υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας) στην περιοχή της Ράφα, η σορός του Ναταπόνγκ Πίντα, ο οποίος είχε απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου, επεστράφη στο Ισραήλ,” σημείωσε ο Κατς σε σχετική ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η σορός του Πίντα κρατούνταν από την οργάνωση Ταξιαρχίες Μουτζαχεντίν. Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι η οικογένεια του ομήρου στην Ταϊλάνδη έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Ο Πίντα, που εργάζεται ως αγρότης, απήχθη από το κιμπούτς Νιρ Οζ, κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας. Όπως εξήγησε ο ισραηλινός στρατός, ο Πίντα ήταν ζωντανός όταν τον απήγαγαν, αλλά αργότερα υπήρξαν πληροφορίες ότι είχε σκοτωθεί.
Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει αντίκτυπος ή σχόλιο από τις Ταξιαρχίες Μουτζαχεντίν, οι οποίες στο παρελθόν είχαν αρνηθεί ότι είχαν σκοτώσει ομήρους. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης ότι οι Ταξιαρχίες κρατούν τη σορό ενός άλλου ξένου υπηκόου. Σημειώνεται ότι μόνο 20 από τους συνολικά 55 εναπομείναντες ομήρους θεωρούνται ζωντανοί.
Οι Ταξιαρχίες Μουτζαχεντίν ήταν επίσης υπεύθυνες για την απαγωγή και δολοφονία της Ισραηλινής ομήρου Σίρι Μπίμπας και των δύο μικρών γιων της. Οι σοροί τους επιστράφηκαν κατά τη διάρκεια μιας δίμηνης εκεχειρίας που έληξε τον Μάρτιο, μετά από αποτυχία συμφωνίας για τους όρους επέκτασής της.
Από την έναρξη αυτών των γεγονότων, το Ισραήλ έχει επεκτείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Οι προσπάθειες που υλοποιούνται με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ και της Αιγύπτου για να εξασφαλιστεί μια νέα κατάπαυση του πυρός βρίσκονται σε στασιμότητα.
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι το 2,3 εκατομμύρια των κατοίκων της Γάζας είναι σε κίνδυνο λιμού, έχοντας υποστεί έναν ισραηλινό αποκλεισμό επί 11 εβδομάδες, με τα ποσοστά οξύ υποσιτισμού στους μικρούς ηλικιακά πληθυσμούς να έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.
Η διανομή βοήθειας στην περιοχή έχει σταματήσει από χθες, Παρασκευή, καθώς το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, δήλωσε ότι οι συνθήκες ασφαλείας καθιστούσαν αδύνατη τη συνέχιση των επιχειρήσεών του. Δεν είναι σαφές αν η διανομή βοήθειας έχει επανεκκινήσει σήμερα.